Czy wiesz, ile wody pochłania produkcja tego, co jesz?

Choć brzmi to paradoksalnie, ludzkość zużywa znacznie więcej wody jedząc niż pijąc. To dlatego właściwe gospodarowanie produktami spożywczymi jest tak ważne. Na szczęście coraz więcej osób dba o to, by nie marnować żywności. Warto zwracać też uwagę na to, ile wody pochłania produkcja poszczególnych składników, które wkładamy do koszyka, i wybierać te najmniej „wymagające”.

Do czego ludzkość zużywa najwięcej wody?

Według raportu fundacji GRACE rolnictwo oraz produkcja żywności pochłaniają prawie 70% wody wykorzystywanej na świecie. Jak to możliwe?

Kluczową częścią światowego rynku żywności jest rynek wody. Jest ona niezbędna w procesach takich jak ewapotranspiracja podczas uprawy roślin, pojenie zwierząt hodowlanych, produkcja ich własnej paszy czy technologiczne przetwarzanie żywności.

Do opisu ilości wody potrzebnej do otrzymania jednostki danego produktu używa się terminu „woda wirtualna”. Z badań IME wiemy, że do produkcji jednego jajka niezbędnych jest niemal 200 litrów wody. Z kolei jednym z najbardziej „wodochłonnych” produktów jest wołowina, która wymaga aż 15,5 tysiąca litrów na kilogram!

Tym, co również może zaskakiwać, jest objętość wody niezbędna do produkcji… napojów. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że wynosi tyle, ile widzimy jej w kubku czy butelce. W rzeczywistości jednak szklanka (250 ml) zaparzonej herbaty „niesie za sobą” prawie 30 litrów, a taka sama ilość mleka – aż 250 litrów wody. Trzeba tutaj wspomnieć, że oddzielnym tematem są np. butelki PET, w których często kupujemy różne napoje. Sama ich produkcja również pochłania ogromne ilości wody.

Jak widać po podanych statystykach, do produktów wymagających największych zasobów wodnych do wytworzenia należą w większości te pochodzenia zwierzęcego.

Ile wody pochłania produkcja tej żywności?*

  • 1 jajko – 196 l
  • 1 kg pomidorów – 214 l
  • 1 kg kapusty – 237 l
  • 1 kg ziemniaków – 287 l
  • 1 kg bananów – 790 l
  • 1 kg jabłek – 822 l
  • 1 pizza – 1239 l
  • 1 kg chleba – 1608 l
  • 1 kg makaronu (suchego) – 1849 l
  • 1 kg ryżu – 2497 l
  • 1 kg oliwek – 3025 l
  • 1 kg sera – 3178 l
  • 1 kg mięsa drobiowego – 4325 l
  • 1 kg masła – 5553 l
  • 1 kg wieprzowiny – 5988 l (to ok. 188 pryszniców)
  • 1 kg baraniny – 10412 l
  • 1 kg wołowiny – 15415 l
  • 1 kg czekolady – 17196 l (wystarczająco do wypełnienia średniej wielkości basenu ogrodowego)

Ile wody pochłania produkcja… napojów?*

  • herbata – 27 l (szklanka 250 ml)
  • piwo – 74 l (szklanka 250 ml)
  • wino – 125 l (lampka 109 ml)
  • mleko – 255 l (szklanka 250 ml)

Ile wody marnujemy?*

Wyrzucając jedzenie, rzadko pamiętamy o całym nakładzie zasobów, który pochłonęła jego produkcja. Statystyki podają, że marnujemy aż 1/3 żywności wyprodukowanej przez ludzi do spożycia. To ok. 1,3 mld ton, co daje prawie 180 kg na każdego mieszkańca Unii Europejskiej w ciągu roku.

Według danych Eurostat statystyczny Polak marnuje ok. 235 kg żywności rocznie, co w tym niechlubnym rankingu nadaje naszemu krajowi piątą pozycją w Europie. Z kolei z badań Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że do wyrzucania produktów spożywczych przyznaje się 42% Polaków. Jedna trzecia z nich robi to nawet kilka razy w miesiącu. Najczęściej marnowane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.

Kiedy wydaje nam się, że wyrzucamy „tylko” jedno jajko, w rzeczywistości w koszu ląduje prawie 200 litrów wody, które pochłonęło wyprodukowanie go. Warto o tym pamiętać, planując kolejne zakupy.

*źródła:

1.      Institution of Mechanical Engineers (IME) – https://www.imeche.org/policy-and-press/reports/detail/global-food-waste-not-want-not

2.      Water Footprint Network – www.waterfootprint.org
https://www.waterfootprint.org/resources/multimediahub/Hoekstra-2010-TheEnvironmentalist_01March_Issue93_2.pdf

3.      Eurostat, 2006 – https://ec.europa.eu/eurostat/web/waste/data/database

Galeria zdjęć