Przepis na pumpkin spice latte

Lubisz jesień i szukasz sposobów na pełne wykorzystanie wszystkich sezonowych smaków? Poznaj nasz przepis na pyszną, jesienną kawę! Z takim napojem nawet w deszczowy dzień masz więcej energii i motywacji do działania.

Co zrobić z dyni? Wykorzystaj ją do kawy!
Wśród jesiennych rarytasów szczególne miejsce zajmuje dynia. To pyszne, sezonowe warzywo o kremowym wnętrzu jest świetną bazą do przygotowania rozgrzewających zup, pasztetów, ciast i wielu innych smakołyków. A gdyby tak dodać je do… kawy? Połączenie wyrazistego espresso, słodyczy dyni i pikantnych, korzennych przypraw daje zaskakujący efekt. Pumpkin spice latte, bo o nim mowa, nie tylko pobudzi, ale też rozgrzeje i poprawi nastrój w pochmurne dni.

Dynia do pumpkin spice – jaką wybrać?
Jesienna obfitość dostarcza nam mnóstwo odmian dyni. To najlepszy moment, by udać się na targ i podziwiać różnorodność kształtów i kolorów tego warzywa. Jaką dynię wybrać do przygotowania syropów i deserów? Najlepsza będzie hokkaido, piżmowa lub mniej popularna dynia japońska – to właśnie te gatunki mają najsłodszy i najbardziej delikatny miąższ. Ponadto pierwsza z nich ma delikatną i w pełni jadalną skórkę. Oznacza to, że przed gotowaniem lub pieczeniem nie musisz jej obierać.

Masz już swój piękny egzemplarz dyni? Świetnie – teraz możesz przygotować syrop pumpkin spice. Oczywiście znajdziesz taki również w sklepie. Zachęcamy jednak do sporządzenia go samodzielnie w domu. Jest to niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Syrop pumpkin spice będzie pysznym dodatkiem nie tylko do kawy, ale też do deserów, naleśników czy porannej owsianki. Spróbuj!

Syrop pumpkin spice – przepis
Składniki:

·         1 szklanka puree z dyni

·         ¾ szklanki mleka kokosowego

·         ¾ szklanki cukru trzcinowego

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z naturalną wanilią

·         ½ łyżeczki mielonego imbiru

·         ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

·         ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

·         szczypta mielonego pieprzu

·         szczypta soli

Przygotowanie:

1.       Dynię, mleko kokosowe oraz cukier przenieś do rondelka. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.

2.       Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotuj na małym ogniu 5-10 minut.

3.       Gotowy syrop przelej do słoiczka. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce do 10 dni.

Zrób z nami pumpkin spice latte!
Skoro masz już syrop, pora na nasze jesienne pumpkin spice latte. Przygotuj ulubione mleko (może być roślinne), syrop i mocne espresso. Do dzieła!

Składniki:

·         250 ml mleka

·         2 łyżki syropu pumpkin spice

·         1-2 espresso (w zależności od tego, jak mocną kawę preferujesz)

·         opcjonalnie: bita śmietana lub cynamon

Przygotowanie:

1.       Do wysokiej szklanki wlej syrop.

2.       Ulubione mleko podgrzej i spień w ekspresie lub przy pomocy ręcznego spieniacza. Przelej do szklanki z syropem.

3.       Na koniec powoli dolewaj espresso. Gotowe! Kawę możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub posypać cynamonem.

Idealna kawa na jesień
Pumpkin spice latte osłodzi jesienne wieczory, spotkanie w gronie przyjaciół czy pracę w chłodny, pochmurny dzień. Jest to słodka, lekko rozgrzewająca kawa, która pobudza i poprawia nastrój! Po dodaniu do niej bitej śmietany lub pokruszonych ciasteczek może stać się pysznym deserem. Wolisz wersję na zimno? Wykorzystaj syrop do zrobienia autorskiego pumpkin iced latte, dodając do kawy kostki lodu. Smacznego!

Galeria zdjęć