Czy odkamieniać ekspres, gdy używa się filtra wody?

Filtracja wody – czy odkamieniać ekspres?

Czy wiesz, jak wygląda ekspres do kawy od środka? Na co dzień nie zaglądamy do jego wnętrza, a składa się na nie wiele trudno dostępnych miejsc. Przez sieć kanałów i przewodów przepływają woda, kawa oraz mleko. Nawet najczystszy z zewnątrz ekspres w środku może kryć liczne zabrudzenia – w tym kamienny nalot. Jednak dlaczego osad powstaje, skoro używamy filtra? Przecież jego zadaniem jest zmiękczenie wody i ochrona urządzenia przed kamieniem!

Okazuje się, że to zupełnie normalne. Filtry do ekspresów nie usuwają w pełni minerałów, które odpowiadają za kamienny nalot. Co więcej, jest to celowe i służy zaparzeniu jak najsmaczniejszej kawy! W tym artykule dokładnie wyjaśniamy, dlaczego odkamienianie jest konieczne – pomimo stosowania filtra zmiękczającego wodę.

Skąd bierze się kamień w ekspresie?

Ekspres do kawy to jedno z tych urządzeń, które ma częsty kontakt z wodą. Podobnie jak czajniki, pralki czy żelazka jest narażony na powstawanie kamiennego osadu. Jego źródłem są zawarte w kranówce minerały, takie jak magnez czy wapń. Gdy urządzenie podgrzewa wodę, substancje te wytrącają się, tworząc biały nalot. Następnie osadzają się na ściankach ekspresu, w jego przewodach i wszystkich innych miejscach, przez które przepływa ciecz.

Po co stosuje się filtr w ekspresie?

Większość automatycznych ekspresów ciśnieniowych ma miejsce na filtr. Jego zadaniem jest poprawa jakości wody – tak, by stanowiła jak najlepszą bazę do zaparzenia kawy. Aż 98% espresso to woda, dlatego smak i skład cieczy ma tak duże znaczenie. Filtr usuwa nieprzyjemny posmak chloru, redukuje metale ciężkie i zanieczyszczenia mechaniczne. Ponadto zmiękcza wodę, dzięki czemu kawa jest pozbawiona niepożądanej goryczy.

Dlaczego filtr wody nie usuwa całego kamienia?

Zadaniem filtra do ekspresu jest zoptymalizowanie jakości wody. Do tego celu wykorzystuje się drobinki żywnicy jonowymiennej, które wypełniają obudowę filtra. Proces filtracji pozwala zmniejszyć zawartość wapnia i magnezu, które są źródłem kamiennego osadu. Jednak ich całkowite usunięcie nie jest pożądane. Umiarkowana zawartość minerałów pozwala na osiągnięcie zrównoważonego smaku kawy. Zbyt miękka woda może sprawić, że kawa okaże się nieprzyjemnie kwaśna. Z kolei gdy kranówka jest zbyt twarda, wtedy kawa staje się gorzka, a jej smak będzie płaski i niepełny. Sprawdza się więc zasada złotego środka. By osiągnąć pełnię aromatu kawy, woda nie może być ani zbyt twarda, ani zbyt miękka.

Czy warto odkamieniać ekspres, jeśli używa się filtra?

Zdecydowanie tak! Odkamienianie jest jednym z podstawowych zabiegów konserwacyjnych. Filtr wody sprawi, że konieczność usuwania kamienia będzie znacznie rzadsza. Jednak regularne odwapnianie jest nieuniknione, jeśli chcesz zadbać o sprawność ekspresu.

Dzięki usunięciu kamienia Twoje urządzenie będzie działać wydajnie, a Ty zminimalizujesz ryzyko awarii. Co więcej, urządzenie będzie pobierać mniej prądu. Dzięki dokładnemu usunięciu wapiennego osadu unikniesz również sytuacji, w której drobinki kamienia dostają się do Twojej filiżanki.

Jak często odkamieniać ekspres?

Częstotliwość odkamieniania ekspresu zależy od dwóch czynników. Po pierwsze – od tego, jak intensywnie korzystasz ze sprzętu. Po drugie – od stopnia twardości wody i tego, czy używasz filtra.

Warto pamiętać, że im więcej przygotowujesz kaw, tym szybciej urządzenie będzie potrzebować odkamieniania. Z reguły taki proces należy przeprowadzić co 200-300 przygotowanych filiżanek kawy. Gdy używasz filtra, możesz odkamieniać ekspres nawet trzykrotnie rzadziej!

Obecnie wiele urządzeń ma funkcję automatycznego powiadamiania o konieczności usunięcia kamienia. W takim przypadku warto stosować się do wskazówek, które pojawiają się na wyświetlaczu.

Więcej informacji o odkamienianiu ekspresu do kawy znajdziesz w naszych artykułach:

Galeria zdjęć