Czym i jak smarować blok ekspresu do kawy?

Poranna kawa z ekspresu to rytuał, bez którego trudno Ci rozpocząć dzień? Jeśli tak, to wcale się nie dziwimy. My też tak mamy! Kilka kliknięć i już po chwili możesz rozkoszować się pobudzającym aromatem espresso czy cappuccino.

To właśnie dlatego automatyczne ekspresy do kawy coraz częściej goszczą w wielu domach i biurach. Pozwalają bowiem w łatwy sposób przygotować wiele rodzajów kaw ze świeżo zmielonych ziaren.

Automatyczne ekspresy do kawy sprawiły, że jej zaparzenie stało się jeszcze wygodniejsze. A efekty zadowalają nawet najwybredniejszych kawoszy.

Jednak aby urządzenia te działały sprawnie przez długi czas, wymagają też odpowiedniej konserwacji i czyszczenia. Jedną z ważniejszych czynności jest smarowanie bloku zaparzającego.

 

 

Dlaczego warto smarować blok kawy w ekspresie?

Bez niego nie zaparzymy kawy. Blok jest niezbędny w każdym automatycznym ekspresie ciśnieniowym. Warto regularnie czyścić i płukać jego wnętrze, by pozbyć się oleistych resztek kawy, jednak to nie wszystko…

Należy również regularnie stosować smar silikonowy do bloku zaparzającego. Jego zadaniem jest zabezpieczenie mechanicznych, ruchomych części, takich jak tłoki, wałki czy prowadnice. Smar zapobiega ich zatarciom i usprawnia pracę wszystkich elementów. Cienka warstwa preparatu skutecznie chroni ekspres i wydłuża jego żywotność.

 

 

Jak nasmarować blok zaparzający w ekspresie?

Smarowanie bloku zaparzającego może się różnić w zależności od modelu i producenta Twojego ekspresu. Proces przebiega jednak bardzo podobnie w przypadku wielu urządzeń różnych marek, np. Saeco, Philips z serii LatteGo, DeLonghi i innych.

Sprawdź, jak należy zastosować smar do ekspresu:

1. Wyłącz urządzenie i odłącz je od prądu.

2. Wyjmij blok zaparzający.

3. Dokładnie wypłucz blok pod bieżącą wodą.

4. Zaczekaj aż element całkowicie wyschnie. Nie używaj ścierki do jego wycierania.

5. Przygotuj smar silikonowy do ekspresu do kawy.

6. Nanieś cienką warstwę preparatu na następujące elementy:

  • prowadnice (po obu stronach),
  • wałek, który znajduje się na dole bloku,
  • tłok.

  

 

Czym smarować ekspres do kawy?

Najlepiej użyć profesjonalnego smaru dedykowanego do ekspresu. Dobry preparat do bloku zaparzającego powinien być nie tylko skuteczny, lecz także bezpieczny – zarówno dla urządzenia, jak i Twojego zdrowia.

Doskonale sprawdzają się silikonowe smary spożywcze do konserwacji ekspresów. Są dopuszczone do kontaktu z żywnością, w tym z wodą i kawą, dlatego możesz je stosować bez obaw o swoje zdrowie.

Smar silikonowy wysokiej jakości nie rozpuszcza się w wodzie i jest odporny na wysokie oraz niskie temperatury.

Na rynku istnieje szeroki wybór smarów do bloku do kawy. Zarówno sygnowanych logami znanych producentów ekspresów, jak i preparatów uniwersalnych. Do tej ostatniej kategorii należy smar FilterLogic, który występuje pod dwoma oznaczeniami:

  • CFL-650 – tubka 10 g.
  • CFL-651 – tubka o pojemności 100 g. Większe opakowanie jest idealne na potrzeby kawiarni, barów, restauracji lub gdy po prostu pijesz wiele kaw i lubisz mieć zapas na dłużej.

Smar FilterLogic można stosować w każdym automatycznym ekspresie z blokiem zaparzającym, niezależnie od marki. Sprawdzi się w urządzeniach wszystkich znanych firm, takich jak Saeco, Philips, DeLonghi czy Siemens.

 

Jak często należy smarować blok w ekspresie?

W pierwszej kolejności należy stosować się do zaleceń producenta ekspresu dla konkretnego modelu. Jednak na ogół przyjmuje się, że blok w ekspresie trzeba smarować nie rzadziej niż raz na 6 miesięcy lub co 500 kaw.

Jeśli więc codziennie wykonujesz wiele kaw, a 10 filiżanek espresso to wynik, który nie robi na Tobie wrażenia, warto częściej smarować ekspres. Wówczas powinno się konserwować urządzenie smarem raz na 2 miesiące lub nawet częściej. Innym wyznacznikiem jest moment, w którym smar zostanie całkowicie wypłukany. Również wtedy warto nasmarować ruchome elementy cienką warstwą preparatu.

Pamiętaj, że regularne smarowanie ekspresu do kawy sprawia, że wszystkie jego elementy działają płynnie. Zapomnisz o zatarciach i awariach, a żywotność Twojego sprzętu znacznie się wydłuży. Jego sprawne działanie przełoży się także na smak Twojej kawy. Pozostaje Ci jedynie się nią rozkoszować!

 

Galeria zdjęć