Dlaczego warto używać filtra w lodówce?

Jeśli używasz lodówki z kostkarką, masz okazję codziennie przekonywać się, jak wygodne jest to rozwiązanie. A jeśli do tego w urządzeniu jest wbudowany dozownik wody, to masz dostęp do świeżej wody pitnej przez cały czas.

W ten sposób łatwo jest zadbać o codzienne nawadnianie. Dozownik sprzyja sięganiu po orzeźwiającą wodę, bo jest po prostu na wyciągnięcie ręki – tak samo jak kostki lodu.

Tych ostatnich z kolei nie musisz mrozić z wyprzedzeniem, czy pamiętać o zakupie foliowych woreczków. Niekiedy ochota na chłodzący koktajl, sok czy kawę mrożoną przychodzi nieoczekiwanie. Szczególnie wtedy doceniamy takie funkcje lodówek.

Producenci chłodziarko-zamrażarek z kostkarką zalecają używanie filtrów wody. Być może zastanawiasz się, czy filtr jest potrzebny w Twojej lodówce. W tym artykule wyjaśniamy, po co stosuje się wkłady filtrujące w tego typu urządzeniach.

 

 

Czy wiesz, że...

niekiedy zamiennie stosuje się określenie lodówka z kostkarką oraz lodówka side-by-side. Nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Prawdą jest, że większość lodówek dwudrzwiowych (side-by-side) ma kostkarkę i/lub dozownik. Jednak na rynku pojawiły się również lodówki jednodrzwiowe wyposażone w te funkcje. To ukłon w stronę osób, które pragną korzystać z przefiltrowanej wody i kostek lodu w lodówce, a nie mają wiele miejsca w kuchni lub nie potrzebują bardzo dużej chłodziarko-zamrażarki.

 

Jak działa filtr do lodówki z kostkarką?

Wyróżniamy dwa główne typy filtrów do lodówki: wewnętrzne i zewnętrzne. Różni je tylko miejsce montażu – w środku urządzenia lub poza nim. Obydwa rodzaje wkładów filtrujących działają tak samo - przede wszystkim oczyszczają wodę kranową.

Lodówka jest podłączona do sieci wodociągowej. Z niej urządzenie czerpie wodę do dozownika oraz kostkarki. Jednak zanim tam trafi, jest dokładnie filtrowana.

Woda kranowa przepływa przez filtr, który zatrzymuje różne zanieczyszczenia, zarówno mechaniczne, jak i chemiczne. Efektywna filtracja jest możliwa dzięki użyciu węgla aktywnego. Sprasowany blok tej naturalnej substancji skutecznie absorbuje wiele niepożądanych cząsteczek. 

W rezultacie woda jest odpowiednio uzdatniona, a jej jakość znacznie się polepsza. Dopiero tak przefiltrowana ciecz trafia do Twojej szklanki lub jest wykorzystywana do produkcji kostek lodu.

 

 

Filtr poprawia smak i zapach wody

Filtr do wody jest potrzebny w lodówce side-by-side (i każdej innej z kostkarką lub dozownikiem), ponieważ jakość kranówki jest niekiedy niezadowalająca. Jednym z jej minusów jest wyraźny posmak chloru.

Przedsiębiorstwa wodociągowe dodają chlor, by zdezynfekować wodę. Dzięki temu jest bezpieczniejsza. Jednak, pijąc taką wodę, łatwo wyczuć nieprzyjemny, chemiczny smak i zapach.

Skuteczny filtr do lodówki niemal w całości eliminuje chlor z wody. Dzięki temu smakuje ona znacznie lepiej. Jest delikatna, a jej woń neutralna. Przekłada się to również na jakość kostek lodu i napojów z ich dodatkiem.

 

 

Uwaga!

Na rynku dostępne są także lodówki z kostkarką, w których producent nie przewidział miejsca na filtr. Mają one za to zbiornik na wodę, który należy samodzielnie uzupełniać. W takich przypadkach, dla zapewnienia wysokiej jakości wody pitnej, dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dzbanka z filtrem.

 

Filtracja wielu zanieczyszczeń

W sieci wodociągowej mogą pojawić się różne niepożądane lub nawet szkodliwe substancje. Filtry wody zatrzymują między innymi metale ciężkie oraz zanieczyszczenia mechaniczne. Zaliczyć możemy do nich piasek i rdzę. Ta ostatnia najczęściej pochodzi z przestarzałych rur w budynku.

Stosując filtr w lodówce, możesz mieć pewność, że produkty korozji nie trafią do Twojej szklanki. Uzdatniona, przefiltrowana woda w dozowniku to większe bezpieczeństwo i ochrona Twojego zdrowia.

Pamiętaj jednak, że nie należy podłączać do lodówki dopływu niesprawdzonej wody. Jeśli źródło jest niepewne, a woda skażona lub niebezpieczna mikrobiologicznie nie należy z niego korzystać nawet po zainstalowaniu filtra.

Takie sytuacje to jednak rzadkość, a w zdecydowanej większości miejsc w Polsce można bezpiecznie pić wodę kranową po jej przefiltrowaniu.

 

 

Świeża i czysta woda przez cały czas

Aby cieszyć się nieprzerwanie perfekcyjną wodą i kostkami lodu należy regularnie wymieniać filtr w lodówce. Po pewnym czasie wkłady filtrujące zużywają się - to naturalne. Mają ograniczoną żywotność oraz wydajność.

Jeśli używasz filtra lodówki FilterLogic, wystarczy, że dokonasz wymiany raz na 6 miesięcy. To wynik tak samo dobry, jak w przypadku filtrów producentów lodówek z kostkarką. Ich wydajność podajemy także w litrach. Na przykład filtr FilterLogic FFL-180SK do lodówki Samsung może uzdatnić nawet 1325 litrów wody. To ponad 7 litrów świeżej wody codziennie przez pół roku.

Zdecyduj sam, czy warto korzystać z filtrów do lodówki. Naszym zdaniem zdecydowanie tak, ponieważ tylko tak sprawisz, że woda z dozownika i kostki lodu będą zawsze świeże i o idealnym smaku.

Przyjemność z picia wody, chłodnych koktajli i soków będzie znacznie większa. A do tego możesz być pewien, że woda jest pozbawiona niepożądanych substancji i bezpieczniejsza - dla Ciebie, innych domowników oraz Twoich gości.