Jak czyścić system spieniania mleka w ekspresie?

Kawa i mleko to dla wielu idealne połączenie. Intensywny smak espresso złagodzony aksamitną pianką zapewnia bardzo przyjemne doznania. I choć czarna kawa zyskuje na popularności, to możemy być pewni, że włoskie cappuccino czy delikatne latte macchiato zawsze będą miały swoich zwolenników.

Jeśli zdarza Ci się przyrządzać te lub inne mleczne specjały w ekspresie, to warto wiedzieć, jak zadbać o czystość spieniacza. Konserwacja ekspresu jest dość obszernym zagadnieniem, a w tym artykule zajmujemy się konkretnie czyszczeniem systemu mlecznego oraz dyszy spieniającej.

Te części ekspresu mają kontakt z mlekiem, którego resztki mogą być przyczyną nieświeżego zapachu i zatykania obiegu. Skwaśniałe pozostałości psują też smak kawy i mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Niezależnie od tego, czy korzystasz z ekspresu kolbowego, czy automatycznego, czyszczenie elementów, które mają styczność z mlekiem, jest niezbędne. W ten sposób zadbasz o odpowiednią higienę urządzenia, wydajne spienianie mleka oraz nieskazitelny smak białych kaw.

 

 

Płukanie systemu mleka

Pierwszą podstawową rzeczą, którą warto robić nawet codziennie, jest właśnie płukanie systemu mleka. Na szczęście jest to też bardzo łatwe i szybkie.

Wiele ekspresów ciśnieniowych ma taką automatyczną funkcję. Po jej wybraniu urządzenie wykorzysta gorącą wodę, by usunąć resztki mleka. Najlepiej przepłukać dyszę i wężyk codziennie, jeśli tylko używane były do spieniania lub podgrzewania mleka.

Poza tym jest jeszcze inny drobny zabieg, który również polecamy. Warto użyć wyciora do czyszczenia ekspresu. To specjalny rodzaj szczotki umieszczonej na wąskim i elastycznym druciku.

Dzięki takiej budowie wycior jest w stanie wyczyścić nawet wężyk mleka w ekspresie i inne drobne szczeliny. To skuteczny sposób na mechaniczne usunięcie pozostałości mleka i udrożnienie przepływu.

 

Ręczne czyszczenie dyszy spieniającej

Dysza w ekspresie automatycznym odpowiada za tworzenie mlecznej pianki. Składa się z kilku elementów, które trzeba od czasu do czasu umyć. Jak to zrobić?

Zanim wyczyścisz samą dyszę, wyciągnij wężyk doprowadzający mleko. Następnie wyjmij dyszę. Odsłoni się gniazdo, które należy przetrzeć przy pomocy wilgotnej szmatki lub szczoteczki. Teraz możesz zająć się dyszą:

  1. Rozkręć ją, tak by oddzielić od siebie wszystkie drobne elementy.
  2. Wypłucz elementy w gorącej wodzie. Możesz też zanurzyć je w roztworze z wody i płynu do czyszczenia dyszy, np. CFL-630M.
  3. Złóż z powrotem wszystkie części dyszy.
  4. Zamontuj dyszę i wężyk w ekspresie – gotowe!

 

 

Czyszczenie systemu spieniania mleka w 5 minut

Automatyczne czyszczenie to najważniejsza czynność, jeśli chcesz utrzymać system mleczny w higienicznej czystości. Nie wymaga to wiele czasu, bo trwa zaledwie 5 minut. Jednak aby było skuteczne, niezbędne jest użycie profesjonalnego płynu.

Jednym z takich środków jest płyn do czyszczenia dyszy/systemu spieniania FilterLogic CFL-630M.

Płyn czyszczący należy rozpuścić w wodzie. W przypadku środka CFL-630M wystarczy 25 ml preparatu na 500 ml świeżej wody. Roztwór wlej do naczynia i umieść w nim wężyk mleka. Potrzebne jest również drugie naczynie na skropliny, które trzeba podstawić pod dyszę spieniającą.

Teraz możesz uruchomić automatyczny program czyszczenia systemu mleka. W wielu ekspresach ten tryb włącza się tak samo, jak spienianie samego mleka. Dzięki temu płyn pokonuje dokładnie tę samą drogę, co mleko i dokładnie usuwa jego resztki. Na koniec należy przepłukać system przy pomocy świeżej wody.

 

 

FilterLogic CFL-630M – profesjonalny płyn do czyszczenia systemu mleka

Jeśli poszukujesz odpowiedniego preparatu do Twojego ekspresu, polecamy płyn FIlterLogic. Jest on nie tylko skuteczny, ale też w pełni uniwersalny – pasuje do wszystkich automatycznych ekspresów ciśnieniowych.

Środek dokładnie usuwa wszelkie pozostałości po zaparzaniu białych kaw. Wypłukuje resztki mleka i świetnie radzi sobie z tłustymi zabrudzeniami. Pozostawia system spieniania w higienicznej czystości, co wpływa na komfort i bezpieczeństwo korzystania z ekspresu. Dzięki niemu unikniesz kwaśniejących resztek, które mogą być źródłem nieświeżego zapachu. Możesz być pewien, że nie trafią także do Twojej kawy.

Czysty, świeży i udrożniony system mleka to także wydajne spienianie. Możesz liczyć na idealną mleczną piankę za każdym razem.