Jak zadbać o ekspres do kawy? Sprawdź nasze porady! 

Ekspres automatyczny to must-have wielu miłośników kawy. Dzięki niemu szybko przyrządzisz ulubiony napój – aromatyczne espresso, americano czy cappuccino. Tego rodzaju urządzenie można kupić już za niewielkie pieniądze. Z tego względu jest to coraz powszechniejszy element wyposażenia kuchni. Niezależnie od tego, jaki rodzaj ekspresu posiadasz, należy odpowiednio o niego zadbać. Co zrobić, by działał długo i bezawaryjnie? Oto nasze rady!

 


Jak dbać o ekspres do kawy? 


Wbrew pozorom profesjonalna pielęgnacja ekspresu jest dość prosta. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Zaowocuje to bezproblemowym działaniem sprzętu, oszczędnościami pieniędzy, a przede wszystkim - pyszną kawą o pełnym smaku. O czym warto pamiętać podczas konserwacji ekspresu? Poznaj 5 najważniejszych zasad!


1. Filtracja wody to podstawa.


Kawa zaczyna się od ziaren? To prawda, jednak jej podstawowym składnikiem jest… woda. Stanowi ona aż 97% filiżanki! Od jej jakości zależy naprawdę wiele! Kamienny osad lub pozostałości chloru potrafią zepsuć smak nawet najlepszych ziaren. Aby cieszyć się pyszną kawą, należy zadbać o skuteczną filtrację wody. Co zyskujesz dzięki niej? Dobry filtr przede wszystkim zmiękcza ciecz, chroniąc urządzenie przed powstawaniem kamienia. Redukuje również zanieczyszczenia mechaniczne oraz usuwa pozostałości chloru i innych substancji, które mogą wpłynąć negatywnie na smak i zapach napoju. Przefiltrowana woda to doskonała baza do przygotowania kawy – dzięki temu będziesz cieszyć się jej pełnym smakiem i aromatem. Pamiętaj, że filtr do ekspresu należy regularnie wymieniać! Należy robić to co ok. 2-3 miesiące.

 


2. Dokładne czyszczenie 


 
Nie będzie chyba zaskoczeniem, jeśli napiszemy, że higiena jest kluczowa – nikt nie ma ochoty na kawę zaparzoną w brudnym ekspresie. Zewnętrzne części, takie jak obudowa czy tacka ociekowa, powinno się przecierać mokrą szmatką codziennie. Ta sama zasada dotyczy pojemnika na mleko – należy czyścić go po każdym użyciu. Warto również regularnie usuwać fusy z kawy oraz zatroszczyć się o świeżą ciecz w zbiorniku na wodę. W celu zadbania o wnętrze ekspresu – w tym blok zaparzający – najlepiej użyć profesjonalnych środków czyszczących, np. tabletek. Dzięki temu skutecznie usuniesz oleiste zabrudzenia i fusy pochodzące z zaparzania kawy. Częstotliwość czyszczenia ekspresu jest zależna od intensywności użytkowania sprzętu. Pamiętaj, że ważne są codzienne, drobne zabiegi – dzięki nim okresowe, dokładniejsze czyszczenie będzie dużo łatwiejsze.


3. Regularne odkamienianie ekspresu 


 
Odwapnianie jest jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Zbyt twarda woda prowadzi do osadzania się kamienia na podzespołach urządzenia: elementach grzewczych czy uszczelkach. To może spowolnić działanie sprzętu, a także zakłócić smak kawy. To właśnie odkamienianie zapewnia optymalne działanie ekspresu i podnosi jego wydajność energetyczną. Zabieg warto przeprowadzać za pomocą profesjonalnych środków, np. uniwersalnego odkamieniacza w płynie marki FilterLogic. Dzięki temu zyskasz pewność skutecznego działania, a w przyszłości unikniesz kosztownych napraw sprzętu. Częstotliwość odkamieniania zależy od intensywności użytkowania ekspresu. Wiele urządzeń automatycznie wyświetla komunikat o konieczności przeprowadzenia tego zabiegu. To sprawia, że zawsze będziesz pamiętać o tej ważnej czynności.

 


4. Czyszczenie systemu mleka


 
Brak odpowiedniej higieny systemu spieniającego to często spotykane zaniedbanie wśród użytkowników ekspresów. Pamiętaj, że pojemnik na mleko zaleca się myć po każdym użyciu. Dzięki temu unikniesz zasychania resztek surowca na ściankach naczynia. Dyszę spieniającą warto codziennie przemyć letnią wodą. Ponadto minimum raz w tygodniu należy przeprowadzić dokładne czyszczenie systemu mleka. Jeśli jesteś miłośnikiem mlecznych kaw, rób to częściej – raz na 2-3 dni. Ułatwiają to specjalistyczne preparaty, takie jak wydajny płyn do czyszczenia systemu mlecznego FilterLogic. Rozpuszcza on i wypłukuje tłuszcz, osad i białka – dzięki temu system mleka w Twoim ekspresie zachowa drożność, a Ty będziesz cieszyć się perfekcyjną kawową pianką!

 


5. Smarowanie bloku zaparzającego ekspresu 


 
Poza regularnym czyszczeniem czy odkamienianiem, warto przeprowadzać konserwację przy pomocy smaru silikonowego do bloku zaparzającego. Należy stosować go systematycznie – nie rzadziej niż raz na pół roku. Poprawia on płynność działania sprzętu, zapobiega otarciom i wydłuża żywotność ekspresu. Dzięki temu, że jest nietoksyczny i dopuszczony do kontaktu z żywnością, jego użytkowanie jest w pełni bezpieczne! 
Odpowiednio zadbany ekspres to dobra kawa. Z tego względu warto wykonywać dokładnie wszystkie zabiegi pielęgnacyjne i używać do tego profesjonalnych środków. Jak widzisz, nie jest to bardzo skomplikowane ani czasochłonne. Gdy zaczniesz korzystać z naszych porad, Twój ekspres na pewno odwdzięczy Ci się płynnym działaniem i pyszną kawą! 

 

 

Galeria zdjęć