Jak przygotować idealną kawę we french pressie?

Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy? My też! Jednak co zrobić, by smakowała jeszcze lepiej? Sposobów na jej zaparzenie jest wiele, a tym razem zajmiemy się przygotowaniem naparu we french pressie.

Zaparzacz tłokowy – bo tak też jest nazywany –  to proste w obsłudze urządzenie, które pozwala cieszyć się kawą bez fusów i o pełnym smaku. Koszt takiego gadżetu to średnio kilkadziesiąt złotych, co czyni go bardzo dostępnym. Świetnie sprawdza się na domowy użytek, a także podczas wyjazdów.

 

 

Czym właściwie jest french press?

To zaparzacz do kawy znany już od początku XX wieku, którego urok tkwi w prostocie. Choć french press wymyślono we Francji, to stał się popularny za sprawą Włocha o nazwisku Attilio Calimani. Obecnie cieszy się dużym uznaniem zwłaszcza we Francji oraz Anglii. W Polsce znany jest również jako francuska praska.

Budowa french pressu jest nieskomplikowana. Głównym jego element jest dzbanek, najczęściej wykonany ze szkła lub stali nierdzewnej. Oprócz tego jest wyposażony w pokrywkę z tłokiem, na którym umieszczone jest sitko. Jego zadaniem jest oddzielenie zmielonych ziaren kawy od naparu. Dzięki temu w napoju nie ma fusów.

French press jest ciekawą alternatywą dla ekspresów ciśnieniowych oraz łatwym sposobem na udoskonalenie zwykłej kawy z fusami „po turecku”.

Wiele osób ceni sobie napar z french pressu za charakterystyczny smak i sam proces przygotowania, który może stać się przyjemnym rytuałem.

 

Zacznijmy od zmielenia ziaren

Stopień zmielenia ziaren do french pressu ma kluczowe znacznie. Kawa powinna być grubo i równomiernie zmielona. Jeśli robisz to samodzielnie, to doskonale do tego celu sprawdzi się młynek żarnowy. Najlepiej zmielić ziarna na świeżo, tuż przed zaparzeniem.

Grubsze drobinki kawy dadzą Ci pewność, że nie przedostaną się przez sitko. Właśnie z tego powodu odradza się używanie gotowej, drobno mielonej kawy. W ten sposób unikniesz efektu mulastości, a napar będzie bardziej klarowny.

Warto pamiętać, że mimo wszystko kawa z francuskiej praski nie będzie idealnie przejrzysta. Chyba że użyjemy dodatkowego filtra, który założymy na sitko.  Jednak właśnie ten nieco szorstki charakter, przy zachowaniu pełni smaku i aromatu jest tym, co pociąga fanów french pressu.

 

 

Jakość wody a smak kawy z french pressu

Bez względu na sposób zaparzania kawy, woda odgrywa bardzo ważną rolę. W końcu stanowi nawet 98% filiżanki kawy. Warto użyć wody przefiltrowanej, np. w dzbanku. Skuteczny filtr zmiękczy wodę kranową, niwelując nadmiar minerałów. Zbyt duża ilość wapnia i magnezu nie pozwala bowiem wydobyć pełni aromatu kawy. Dodatkowo filtr usuwa chlor oraz zanieczyszczenia mechaniczne, co również poprawia smak wody, a tym samym przygotowanych napojów.

 

French press – zaparzanie kawy krok po kroku

  • Wlej na chwilę do french pressu gorącą wodę, tak, by rozgrzać jego wnętrze.
  • Wsyp grubo zmieloną kawę. Idealne proporcje to 6-7 gramów na 100 ml wody.
  • Zalej kawę niewielką ilością przefiltrowanej wody tak, by tylko przykryć jej powierzchnię. Odczekaj 30 sekund.
  • Wlej resztę gorącej wody i odczekaj 3-4 minuty. Optymalna temperatura wody to około 90°C.
  • Zamieszaj napar łyżką tak, by załamać kożuch na jego powierzchni.
  • Przykryj dzbanek pokrywką.
  • Miarowym ruchem opuść tłok z sitkiem do momentu, gdy zetknie się z ziarnami.
  • Rozlej kawę i ciesz się jej smakiem!

 

 

Tych kilka prostych kroków sprawi, że kawa z french pressu będzie smakowała jeszcze lepiej. Drobne zmiany w sposobie przygotowania naparu potrafią dawać niesamowite rezultaty.

Warto więc udoskonalić nieco ten proces, by wydobyć z ziaren cały potencjał. Przekonaj się, jak łatwe jest zaparzanie kawy we francuskiej prasce. Po kilku próbach instrukcja stanie się zbędna, a powtarzalne czynności i parametry sprawią, że kawa będzie wyśmienita za każdym razem!