Jak zrobić cold brew? Przepis na pyszną, zimną kawę

Lato i gorące napoje nie zawsze idą w parze. Podczas upalnych dni potrzeba nam chłodu i orzeźwienia. Dlatego wraz ze wzrostem temperatur chętniej sięgamy po kawy na zimno niż gorące americano czy latte. Alternatywą dla popularnych kaw mrożonych jest cold brew. Choć to pozycja obowiązkowa, w każdej modnej kawiarni, to łatwo można ją przygotować w domowych warunkach. Z artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne cold brew. Jedyną kawę na zimno, której nie trzeba zaparzać.

 

Czym jest cold brew?

Cold brew to esencja kawy, którą przygotowuje się w całości na zimno. Ekstrakt powstaje przez namaczanie zmielonych ziaren. Wystarczy zalać je świeżą, chłodną wodą i zaczekać aż ziarna oddadzą swój smak. Przepis jest bardzo prosty. Wymaga tylko nieco cierpliwości, gdyż proces trwa od kilkunastu do 24 godzin. Jednak efekty są tego warte. Specyficzny proces przygotowania sprawia, że cold brew jest kawą orzeźwiającą i delikatną w smaku. Niemal pozbawioną goryczki i kwaskowatości. Jednocześnie dostarcza pobudzenia, dzięki wysokiej zawartości kofeiny.

 

Jaka jest najlepsza kawa na cold brew?

Ważne, by kawa była grubo mielona. Najlepiej na świeżo, tuż przed jej zalaniem. Dlatego do cold brew nie polecamy gotowej kawy mielonej z paczki. Warto też pamiętać, że im grubiej zmielone są ziarna, tym wolniej oddają swój smak i dłużej trzeba je namaczać. Do cold brew zdecydowanie nadają się kawy z lekko owocowymi nutami, które podkreślają orzeźwiający, letni charakter napoju.

 

 

Użyj świeżej, przefiltrowanej wody – to aż 98% cold brew

Aby przygotować cold brew użyj świeżej, przefiltrowanej wody o temperaturze pokojowej (ok.20°C). Woda to podstawowy składnik każdej kawy i cold brew nie jest wyjątkiem. Jej smak i zapach przekłada się bezpośrednio na walory przygotowanego napoju. Dlatego istotne jest używanie wody wysokiej jakości – najlepiej przefiltrowanej, chociażby w dzbanku z filtrem. Taka woda nie ma nadmiaru kamienia, nieprzyjemnego posmaku chloru, czy innych drobnych zanieczyszczeń. Dlatego jest świetną bazą do przygotowania każdej kawy.

 

Przepis na cold brew – domowy sposób na zimną kawę

Składniki:

  • 60 g grubo mielonej kawy.
  • 700 ml przefiltrowanej wody.
  1. Wsyp zmieloną kawę do wysokiego naczynia. Może to być dzbanek, french-press lub inne szklane naczynie, np. butelka przeznaczona specjalnie do cold brew.
  2. Zalej kawę wodą o temperaturze 20°C.
  3. Zamknij szczelinie naczynie. Jeśli nie ma pokrywki lub zakrętki użyj folii.
  4. Umieść naczynie  w lodówce.
  5. Odczekaj 14-16 godzin. W tym czasie nie mieszaj kawy.
  6. Przelej cold brew przez filtr papierowy lub gazę do drugiego naczynia – tak, by pozbyć się fusów.
  7. Gotowe! Wlej cold brew do połowy szklanki i dodaj lód lub mleko.


 

Jak długo trzeba namaczać cold brew?

Namaczanie kawy to w przypadku cold brew kluczowy proces, podczas którego zmielone ziarna oddają swój smak. W zależności od przepisu  przewiduje się na ten etap od 12 do 24 godzin.

Warto pamiętać o tym, że kofeina wydobywa się tylko przez pierwsze 8 godzin. Tak więc nie będzie różnicy w zawartości kofeiny pomiędzy cold brew namaczanym przez 12 godzin a tym, które macerowało się przez dobę. Różnica będzie jednak odczuwalna w smaku. Po dłuższym czasie cold brew nabiera wyrazistego smaku i przechodzi w drzewne nuty, które nie każdemu odpowiadają. Dlatego też proponujemy złoty środek – zacznij od 14 godzin. Wydłużaj lub skracaj ten czas, w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Wypróbuj różnych kaw lub zmień nieco proporcje ziaren i wody, by stworzyć swój idealny przepis na cold brew.

 

 

Jak podawać cold brew?

Cold brew to esencja kawy, którą należy rozcieńczyć. Wystarczy wlać ekstrakt do połowy szklanki i dodać kostki lodu lub mleko – albo jedno i drugie. Napój serwuje się właśnie w przezroczystych szklankach, bo wówczas doskonale się prezentuje. Najlepiej sprowadzają się szklanki termiczne, np. do latte czy cappuccino. Są one nie tylko estetyczne, ale także bardzo praktyczne. Ich podwójne ścianki sprawiają, że zimne napoje pozostają takie przez dłuższy czas. Tak podane cold brew smakuje jeszcze lepiej!

 

Jak długo można przechowywać cold brew?

Aby cold brew pozostało świeże przez dłuższy czas, warto przechowywać je w zimnym i chłodnym miejscu. Najlepiej do tego celu sprawdzi się lodówka. Ważne jest także szczelnie zamknięte naczynie. Może to być zarówno specjalna butelka do cold brew, jak i słoik, czy nawet dzbanek przykryty folią. Ile czasu cold brew może stać w lodówce? W takich warunkach napój pozostanie świeży przez co najmniej 5, a nawet do 10 dni.

Czy wiesz, że…

Gdy kawa na zimno straci na świeżości i nie smakuje już tak dobrze, mogą na tym skorzystać Twoje rośliny. Zamiast wylewać napój do zlewu, można go rozcieńczyć w wodzie i podlać nim kwiaty doniczkowe. Taki roztwór będzie odpowiedni dla roślin, które lubią lekko kwaśne podłoże.

 

 

Galeria zdjęć