Sprawdź nasze przepisy na rozgrzewające, zimowe kawy

Świetny sposób na rozgrzanie w zimowe dni

Mimo, że kawa kojarzy się wielu ze słonecznym południem Europy, gdzie mieszczą się liczne uznane palarnie, to właśnie mieszkańcy chłodniejszych regionów piją najwięcej kawy na kontynencie. Skandynawowie szczególnie doceniają jej rozgrzewające i kojące właściwości, a zwyczaj codziennego spożywania kawy jest mocno zakorzeniony w tych północnoeuropejskich krajach.

Zimowy poranek z filiżanką świeżo zaparzonego korzennego espresso czy delikatnej latte to znakomity początek dnia. W świąteczne dni możemy niekiedy dłużej delektować się takimi momentami. Warto wtedy nieco urozmaicić klasyczne kawy i dodać im odrobinę niecodziennego charakteru.

Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji zimowych kaw, które w prosty sposób możecie przygotować w domu. Ich aromat wprowadzi mnóstwo ciepła do Waszych pomieszczeń. Doskonale sprawdzą się podczas świątecznego celebrowania w gronie najbliższych i podkreślą atmosferę wspólnie spędzanych chwil. Niektóre słodkie warianty mogą być potraktowane nawet jako desery, inne będą doskonałym towarzystwem dla świątecznych ciast.

 

Latte z nutami piernikowymi

 

 

Piernikowe latte to pozycja obowiązkowa dla miłośników białej kawy. Ten nieskomplikowany przepis wzbogaci smak spienionego mleka i espresso o słodkie i korzenne nuty. Wśród ciepłych zapachów świąt nie może zabraknąć piernikowego aromatu. Ta propozycja musiała się znaleźć na naszej liście.

Składniki na 2 porcje:

  • 210 ml mleka,
  • 120 ml espresso,
  • 3 łyżeczki syropu klonowego,
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 100 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, tak by nabrała sztywnej konsystencji, przyda się ona do dekoracji.

Zaparz podwójne espresso i rozlej do dwóch wysokich szklanek. Świetnie sprawdzą się szklanki termicznie przeznaczone specjalnie do latte.

Wlej mleko do rondla, podgrzej je, a następnie dodaj syrop klonowy i przyprawę piernikową. Spień mleko przy pomocy spieniacza, miksera lub nawet trzepaczki, w zależności od tego, czym dysponujesz w swojej kuchni. Na wierzch połóż wcześniej przygotowaną bitą śmietanę i posyp szczyptą cynamonu, który doda jeszcze więcej aromatu.

Do przygotowania piernikowej latte można wykorzystać łagodne gatunki kawy z przewagą nut czekoladowych czy kakaowych, o niskiej kwasowości.

 

Kawa, mięta, czekolada – czyli zimowa mokka

 

 

Mokka to kawa z mlekiem i czekoladą, która dodaje jej słodyczy. W naszym przepisie łączymy ją ze świeżością mięty i głębokim smakiem prawdziwego kakao. Uwzględniamy podwójne espresso na każdą porcję. Dzięki mocnej kawie w odpowiedniej ilości intensywne smaki dodatków nie zdominują jej, a będą się harmonijnie komponowały.

Składniki na 2 porcje:

  • 240 ml mleka,
  • 120 ml espresso,
  • 2-3 łyżki syropu miętowego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 gramów ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

Zaparz kawę tak, jak lubisz, na przykład w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym. Podgrzej mleko w małym garnku i dobrze je spień. Wrzuć kostki czekolady i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie wlej do kubka z kawą syrop miętowy, wsyp kakao, cukier i wymieszaj składniki. Mleko z rozpuszczoną ciemną czekoladą przelej do szklanek. Następnie dolej do nich espresso.

Tak przygotowaną kawę możesz opcjonalnie udekorować bitą śmietaną i ulubioną przyprawą, na przykład kakao.

 

Espresso ze słonym karmelem i mleczną pianką

 

 

To propozycja dla osób, które pragną odkryć nowe smaki, a jednocześnie preferują kawy z nieco mniejszą ilością mleka. Bazą jest aromatyczne espresso. Jego intensywny smak łączy się z delikatną mleczną pianką oraz słodko-słonymi nutami.

Długi wieczór pod kocem, a może mroźny poranek? Tak właśnie wyobrażamy sobie momenty, w których sięgamy po ten prosty, a zarazem oryginalny przepis na zimową kawę.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml spienionego mleka,
  • 120 ml espresso,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki syropu o smaku słonego karmelu,
  • szczypta soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

Zacznij od bazy, czyli espresso. Gdy zaparzysz odpowiednią ilość kawy, wsyp do niej brązowy cukier. Następnie dodaj syrop, by nadać kawie charakterystycznego posmaku słonego karmelu. Wymieszaj składniki.

Kolejny krok to przygotowanie mleka. Spień je, a następnie dodaj do kawy. Na koniec posyp mleczną piankę odrobiną granulowanej soli – gotowe!

Opcjonalnie możesz dodać na wierzch także bitą śmietanę lub udekorować napój ulubioną posypką, np. kakao.

 

W czym podać kawę?

Jeśli przygotowujesz nieco bardziej widowiskową kawę, warto ją wyeksponować i zadbać o odpowiednią oprawę. Niezastąpione są szklanki termiczne, ponieważ pozwalają podziwiać w całej okazałości podane w nich napoje. Jeśli Twoja kawa składa się z kilku warstw, jest udekorowana śmietanką czy też oprószona cynamonem, to cała kompozycja będzie doskonale widoczna w przezroczystej szklance.

W naszej ofercie znajdziesz szklanki termiczne ze szkła borokrzemowego we wszystkich rozmiarach, których możesz potrzebować. Są przeznaczone specjalnie do latte, cappuccino lub espresso. Dzięki podwójnym ściankom ze specjalnego szkła doskonale utrzymują temperaturę napojów.

Jak pokazaliśmy, nie trzeba odwiedzać kawiarni, by napić się pysznej zimowej kawy. Aromatyczne i rozgrzewające kefeinowe napoje możecie przygotować w prosty i szybki sposób, nie ruszając się z domu.

Niezależnie od tego, który z przepisów wypróbujecie, z pewnością sprawicie sobie chwilę przyjemności. Pyszne kawy umilą Wam poranek, bądź chwilę relaksu pod kocem. Nie może ich zabraknąć również podczas świątecznych spotkań w gronie najbliższych.