Zimowe kawy – 4 przepisy warte sprawdzenia!

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto poprawić sobie nastrój aromatyczną kawą. Podczas chłodnych, zimowych dni często mamy większą ochotę na bardziej kaloryczne i słodsze warianty tego napoju. Warto eksperymentować z dodatkami! Korzenne przyprawy, czekolada, a może syrop z dyni? Podsuwamy kilka pomysłów na to, jak przygotować kawę, która nie tylko pobudzi, ale też rozgrzeje i poprawi nastrój. Taki napój będzie świetnym pretekstem do spotkania z bliską osobą. Podany w stylowych szklankach termicznych dłużej zachowa swoją temperaturę i aromat. Skusicie się?

 

Cynamon, imbir, pieprz… czyli kawa o zapachu piernika


Pierniki to jeden z najbardziej charakterystycznych zimowych smaków. Zwykle jada się je w okresie świątecznym, ale my nie lubimy się ograniczać. Kto nie kocha unoszącego się w pomieszczeniu aromatu korzennych przypraw? Doskonale komponują się one nie tylko ze słodyczą ciasteczek, ale też… z kawą. Prostym sposobem na wzbogacenie klasycznego espresso jest dodanie do niego świeżo mielonego cynamonu, pieprzu i odrobiny gałki muszkatołowej. Kawa zyska zupełnie nowy smak, a dodatkowo rozgrzeje!

Szklanka termiczna do latte

Przepis na piernikowe latte:

  • ulubione mleko lub napój roślinny – 300 ml
  • espresso – 70 ml
  • cynamon mielony – ½ łyżeczki
  • imbir mielony – 1/3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona – ¼ łyżeczki
  • kardamon mielony – ¼ łyżeczki
  • czarny pieprz mielony – szczypta
  • syrop klonowy – 2 łyżeczki (opcjonalnie)

1. Mleko podgrzej razem ze wszystkimi przyprawami i spień. Możesz dodać syrop klonowy, miód lub cukier trzcinowy do smaku.

2. Przelej do szklanki. Następnie powoli dolewaj espresso.

3. Gotowy napój posyp cynamonem lub szczyptą przyprawy piernikowej. Smacznego!

 

Pumpkin Spice Latte


Jesienno-zimowy klasyk – przysmak każdego jesieniarza i jesieniary. Klasyczna kawa ze spienionym mlekiem i słodkim, gęstym syropem pumpkin spice. Jak ją przyrządzić? To proste!

Pumpkin Spice latte w wysokiej szklance termicznej

Przepis na pumpkin spice latte:

  • mleko lub napój roślinny – 300 ml
  • espresso – 70 ml
  • syrop pumpkin spice – 2-3 łyżki
  • czarny pieprz mielony – szczypta
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka (opcjonalnie)

1. Spień ulubione mleko lub napój roślinny i przelej do wysokiej szklanki z dodatkiem kilku łyżek dyniowego syropu. Możesz rozlać go po ściankach szklanki lub podgrzać razem z mlekiem. Jeśli lubisz słodsze kawy, dodaj syrop klonowy lub cukier trzcinowy.

2. Do mleka powoli dolewaj espresso. Gotowe – delektuj się smakiem dyniowej kawy!

Skąd wziąć syrop pumpkin spice? Ten korzenny przysmak z dodatkiem dyni możesz przyrządzić w domu samodzielnie! Wystarczy pół szklanki dyniowego puree, zestaw korzennych przypraw, wanilia, cukier trzcinowy i śmietanka. Możesz także kupić gotowy syrop i sięgnąć po niego, gdy nabierzesz ochoty na deserową odsłonę kawy.

 

Wszyscy kochamy czekoladę!


Nic nie poprawia humoru podczas zimowej szarówki jak tabliczka dobrej czekolady. Najlepiej wybierać tę z wysoką zawartością kakao – powyżej 60%. Taki smakołyk pobudzi kubki smakowe i doda energii niczym mocne espresso. A gdyby tak dodać czekoladę do ulubionej kawy?... W naszej wersji jej smak podkręcają również cytrusy. Dzięki dodatkowi czekolady i pomarańczy kawa nabierze orzeźwiającego aromatu oraz przyjemnie rozgrzeje. Ponadto w domu uniesie się wspaniały zapach.

Przepis na czekoladowo-pomarańczowe latte

  • mleko lub napój roślinny – 300 ml
  • gorzka czekolada (min. 60% kakao) – 5-6 kostek
  • mocne espresso – 60 ml
  • sok i skórka otarta z ½ pomarańczy

1. Wybierz dowolne mleko lub napój roślinny i podgrzej w rondelku na małym ogniu.

2. Dorzuć kilka kostek czekolady i mieszaj, aż powstanie jednolita mikstura. Uważaj, by mleko się nie zagotowało – może to spowodować pojawienie się grudek.

3. Zdejmij mleko z kuchenki i dodaj sok oraz skórkę z pomarańczy.

3. Czekoladowe mleko przelej do szklanki do latte. Możesz je dodatkowo spienić. Dodaj mocne espresso. Tak przygotowany napój możesz udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą. Jeśli chcesz, posłodź go syropem z agawy, miodem lub cukrem trzcinowym. Gotowe!

Zimowa kawa

 

Pikantne cold brew


Propozycja dla osób, które preferują chłodne napoje. Cold brew to nic innego jak kawa parzona na zimno. Zamiast gorącą wodą, zmielone ziarna zalewane są cieczą w temperaturze pokojowej, a następnie macerowane przez kilkanaście godzin. Ważne, by użyć przefiltrowanej, czystej wody. Na przykład oczyszczyszonej przy pomocy dzbanka z filtrem. Dzięki temu nic nie zaburzy smaku napoju, a na jego powierzchni nie powstanie osad.

Przygotowanie tej wersji napoju jest banalne, a jego smak zaskakuje wielością nut aromatycznych. Cold brew doskonale orzeźwia latem, ale zaspokoi również pragnienie zimą. By podkreślić sezonowy charakter kawy, do ziaren dodaj rozkruszone w moździerzu korzenne przyprawy! Jaki zestaw polecamy? Goździki, cynamon, imbir, pieprz, kardamon, anyż… Tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Przepis na korzenne cold brew

  • ziarna kawy, średnio zmielone – 35 g
  • przefiltrowana woda w temperaturze pokojowej – 500 ml
  • cynamon – 1 laska
  • goździki – 3 sztuki
  • pieprz w ziarnach – kilka sztuk
  • anyż – 1 gwiazdka

1. Zmieloną kawę wraz ze wszystkimi przyprawami umieść w wysokim naczyniu. Zalej przefiltrowaną wodą. Przykryj gazą lub ściereczką. Możesz też wykorzystać specjalne naczynie do cold brew.

2. Po upływie 8 godzin posmakuj kawy – możesz zostawić ją na dłużej, aż do 12 godzin. Długość „parzenia” zależy tylko od Ciebie.

3. Po tym czasie kawę należy przecedzić. Jeśli nie masz profesjonalnego sprzętu do cold brew, łatwo zrobisz to przy pomocy papierowego filtra.

Tak przygotowane cold brew podaj z plasterkiem cytryny, grejpfruta lub pomarańczy. Możesz dodać ulubione zioła – doskonale sprawdzi się np. rozmaryn. Smacznego!

 

 

Zimowa kawa. Zainspiruj się!


Nasze propozycje to tylko garść pomysłów. Nie bój się dodać do kawy chilli zamiast cynamonu, a gorzką czekoladę zamienić na mleczną lub białą. Eksperymentuj też z różnymi gatunkami kawy – lekko kwaskowa arabika znacząco różni się od intensywnej, orzechowo-czekoladowej robusty. A może masz inne ulubione przepisy na rozgrzewające wersje kawy?

Galeria zdjęć