Mata tampingowa – co to jest i jak jej używać?

Przygotowanie doskonałego espresso to prawdziwa sztuka. By wydobyć pełnię smaku i aromatu trzeba zadbać o każdy szczegół. Istotny jest chociażby stopień zmielenia ziaren czy siła nacisku, z jaką ubijamy kawę. Wiedzą o tym najlepiej profesjonalni bariści.

Gdy liczy się precyzja, czas i powtarzalność warto zadbać także o odpowiednie akcesoria. Jednym z nich jest mata tampingowa do profesjonalnego przygotowania kawy. Ułatwia ona zaparzenie doskonałej kawy za każdym razem. A przy tym poprawia bezpieczeństwo, higienę i estetykę pracy baristy.

 

Mata tampingowa – co to właściwie jest?

Jest to specjalny rodzaj maty wykonanej z gumy silikonowej. Stworzono ją dla osób korzystających z ekspresów kolbowych. Służy ona do „tampingu”, co z angielskiego oznacza ubijanie zmielonej kawy w kolbie. Czynność tę wykonuje się przy pomocy specjalnego ubijaka, inaczej tampera. Mata ułatwia to zadanie. Pozwala stabilnie oprzeć kolbę na silikonowej macie i bezpiecznie przycisnąć kawę.

 

 

 

Dlaczego warto używać maty tampingowej?

Podkładka do tampingu ma wiele zalet. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie zaparza się wiele kaw, a profesjonalizm i bezpieczeństwo odgrywają znacząca rolę. Dlatego powinna znaleźć się w każdej dobrej kawiarni. Ale to nie tylko gadżet dla zawodowego baristy. Doceni ją każdy, kto korzysta z ekspresu kolbowego, również we własnym domu.

  • Chroni blat i portafilter przed uszkodzeniem.
  • Poprawia ergonomię i bezpieczeństwo pracy.
  • Ułatwia powtarzalne ubicie kawy z tą samą siłą.
  • Doskonale absorbuje wstrząsy.
  • Zapobiega przesuwaniu portafiltra.
  • Ubijanie kawy przebiega szybciej i sprawniej.
  • Ułatwia utrzymanie porządku i higieny.

 

 

Mata tampingowa – jak jej używać?

Matę umieszcza się na krawędzi blatu w pobliżu ekspresu kolbowego. Do portafiltra wsypuje się zmielone ziarna kawy. Następnie opiera się go o matę, która zapewnia stabilność. Teraz wyrównuje się poziom kawy i przyciska tamperem. Bez obaw – dobra mata zapobiega przesuwaniu, chroni blat i portafilter. Nawet gdy do ubicia ziaren użyjesz dużej siły. Dlatego ta czynność jest tak wygodna i bezpieczna.

Poza tym mata ma wyprofilowane miejsca na tamper oraz dystrybutor kawy. Nie musisz już więcej szukać tych akcesoriów w pobliżu ekspresu. Od teraz będą miały swoje miejsce.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o technice ubijania kawy, przeczytaj artykuł: „Jak ubić kawę tamperem, by zrobić perfekcyjne espresso?”

 

 

 

Jak dbać o matę do tampera?

Nic prostszego! Silikonowa mata jest niezwykle łatwa w utrzymaniu. Niekiedy wystarczy ją po prostu opłukać po bieżącą wodą. Możesz ją myć w zmywarce lub zwyczajnie przy pomocy ciepłej wody i płynu do naczyń. Gdy wyschnie, będzie gotowa do dalszego użytkowania.

Dużą zaletą silikonu użytego do maty tampingowej FilterLogic jest to, że się nie odkształca. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by zwinąć matę i schować na przykład w szufladzie. Dzięki temu zajmie mniej miejsca, a po wyjęciu od razu wróci do swojego kształtu.

 

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze maty tampingowej?

1. Materiał wykonania

Najlepiej sprawdzi się mata wykonana z wysokiej jakości grubego silikonu. Materiał ten dobrze absorbuje wstrząsy podczas ubijania. Jest odporny na wysoką temperaturę, parę wodną czy działanie detergentów. Posłuży więc przez długi czas, a utrzymanie takiej maty będzie bezproblemowe. Warto też sprawdzić, czy materiał jest przystosowany do kontaktu z żywnością jak w przypadku maty CFL-645.

2. Czy dana mata jest narożna?

Niektóre maty chronią tylko wierzchnią część blatu. Inne zasłaniają również jego krawędź – są to maty narożne. Ten ostatni wariant zapewnia maksymalne bezpieczeństwo. Jeśli zależy Ci na ochronie krawędzi blatu – wybierz matę narożną.

2. Wyprofilowane wgłębienia

Zwróć uwagę na kształt maty. A przede wszystkim na to, czy mata ma wyprofilowane zagłębienia. To one wpływają w znacznej mierze na wygodę i ergonomię użytkowania. Maty mogą mieć wklęsłości służące do oparcia portafiltra oraz takie, które służą do odłożenia tempera lub dystrybutora ziaren.

3. Liczba wgłębień – mata pojedyncza czy podwójna?

Maty różnią się liczbą wyprofilowanych wgłębień. Większość mat ma tylko jedno miejsce na kolbę. Mata FilterLogic ma natomiast aż dwa takie miejsca. Podobnie jest z wklęsłościami na tamper. Podwójne miejsce sprawdzi się nie tylko wtedy, gdy z maty korzysta więcej niż jeden barista, ale również wtedy, gdy używasz zarówno ubijaka, jak i dystrybutora kawy. Wówczas na macie nie zabraknie miejsca na żadne z tych akcesoriów.

 

 

Galeria zdjęć